Tip 2:

 
 - - -
 

Naar veilige voedingsadditieven 

 
 
Beste,
 
Neem er eens een verpakking van een suikerwafel bij. Of van een salamiworstje. Of van … om het even wat. Wedden dat het vól E’s staat? Dat zijn voedingsadditieven. En die zijn vaak niet onschuldig: ze kunnen een verergering van uw eczeemsymptomen uitlokken.
 
 
aVerergering
 
 
Nitraten
 
Vlees zoals spek, worst en ham blijft langer goed door bewaarmiddelen. Al in de jaren tachtig bleek dat bij de opwarming van nitraten stoffen vrijkomen die kanker en leverschade kunnen veroorzaken. En een recente studie toont aan dat nitraten bij 43 procent van de eczeempatiënten de symptomen verergeren.
 
 
Kleurstoffen
 
Voeding zit vol kleurstoffen. Sommige daarvan zijn geen cadeau voor eczeempatiënten. Denk maar aan tartrazine (E102), een stof die snoep en frisdrank geel kleurt. En tegelijk de productie van ontstekingsbevorderende leukotriënen bevordertEen andere vijand? Annato (E160b): deze oranje stof vrolijkt uw voorverpakte kaas en fishsticks op. Níét om vrolijk van te worden, want ze kan hevige allergie opstoten veroorzaken.
 
 
 
Additives300 
 
Sulfieten
 
Verwerkte vleeswaren en gedroogd fruit bewaren langer dankzij sulfieten. Alleen … die voedingsbewaarmiddelen zijn óók antinutriënten. Ze breken goede stoffen zoals thiamine (vitamine B1) en foliumzuur af: nadelig voor uw eczeemsymptomen. Of een gedroogde abrikoos dus een gezond tussendoortje is, valt te betwijfelen.
 
 
Natriumglutamaten
 
Smaakversterkers zijn overal. Bijvoorbeeld van nature in tomaten en kunstmatig in minute soup. Ook de kunstmatige natriumglutamaten (E621) kunnen ontsteking uitlokken.
 
 
Natuurlijke chemicaliën
 
Biogene aminen en salicylaten zijn natuurlijke chemicaliën. Ze duiken op in fruitstukken en groenten. Maar ook in noten en kruiden. Onderzoek bewijst dat voeding die rijk is aan deze stoffen uw eczeemsymptomen kunnen verergeren. Het is dus raadzaam om ook deze voedingsmiddelen een tijd te beperken.
 
 
Vanaf nu alleen veilige voedingsadditieven!
 
E NummersVaag275
 
Voedingsadditieven schaden niet alleen uw huid. Ze kunnen ook leiden tot astma, lever-problemen, concentratieverlies, …
 
Het Eczeemvrij Plan maakt u wegwijs in goede en slechte E-nummers met een handig overzicht op bankkaartformaat. U ontdekt ook welke antioxidanten helpen in de strijd tegen de voedingsadditieven. Ten aanval!
 
---