Tip 6:

 - - -
 

Naar een evenwichtig vetmetabolisme 

 
 
Beste,
 
Als eczeempatiënt kampt u vaker met een verstoord vetmetabolisme. Ontdek hoe u het weer in balans brengt met de juiste voeding. 
 
 
 
Essentiële vetzuren: balanceren
 
 
Hearts36
 
 
Essentiële vetzuren zijn... essentieel voor uw lichaamU hebt ze even hard nodig als vitaminen, Er zijn twee soorten van deze poly-onverzadigde vetten:
 
  • omega 3 = linoleenzuur
  • omega 6 = linolzuur
 
Idealiter neemt u deze vetzuren in gelijke mate op. De praktijk is vaak anders. Want onze westerse voeding barst van de omega 6.
 
Daardoor zit uw verhouding tussen omega 3 en omega 6 scheef. Die bedraagt gemiddeld 1:15 in plaats van 1:1. Gevolg? Een verhoogd risico op ontsteking en auto-immuunsymptomen zoals eczeem.
 
 
De wetenschap bevestigt
 
 
Vetcellen275
 
 
Dat er een verband is tussen het vetmetabolisme en eczeem, leest u in The British Journal of nutritionDat beschrijft een onderzoek met mama's die borstvoeding geven. Diegene met een te hoog omega 6 niveau, hebben vaker kinderen mét eczeem.
 
Dan stelt zich de vraag van de kip en het ei: wát was eerst? En dat is het verstoorde vetmetabolisme, want het eczeem volgt pas later. Een grote Italiaanse studie toont dit aan.
 
Minder omega 6 en meer omega 3 is dus de boodschap.
 
 
Transvetzuren: beperken
 
Transvetzuren zijn kunstmatige vetten. Ze worden gemaakt door plantaardige olie te verharden zodat ze langer goed blijft. U vindt de vetten onder meer in koekjes, taart en donuts. En in gefrituurde voeding zoals kipnuggets. Kijk maar op de verpakking: daar worden ze gecamoufleerd als ‘transvet’, ‘gemodificeerde palmolie’ of ‘gehydrogeneerde olie’.
 
De transvetzuren steken een stokje voor noodzakelijke enzymatische reacties in uw lichaam. Te mijden, dus! De Hoge Gezondheidsraad overweegt zelfs sterk om transvetten gewoon te verbieden.
 
 
En wat met prostaglandines?
 
De vetsoorten die u naar binnen speelt, beïnvloeden ook uw prostaglandineproductie. Prostaglandines? Dat zijn hormoonachtige stoffen die uw hart, bloedvaten en cellen aansturen. Én uw ontstekingsprocessen regelen.
 
De productie van goede, ontstekingsremmende prostaglandines is dus een must voor een gezonde huid.
 
 
Doe het vet goed!
 
U kent nu de theorie. Maar de praktijk is andere koek. Wat mag u zorgeloos eten en wat moet u absoluut bannen? Het Eczeemvrij Plan vertelt het u.
 
 
---